FAQ - De vanligaste frågorna kan ni läsa här


Viktigt! Häng med på de senaste uppdateringarna och få annat skoj i din facebook. Gå med i No Sugar Added redan nu facebookgruppen redan nu .Viktigt!

Translate the blog

lördag 16 oktober 2010

Utvärdering av Den Termogena Dieten

Jag på Sweden GrandPrix i Varberg där jag slutade 2:a efter en Holländare. Dieten bestod av 13veckor DTD

För ungefär 2år sedan körde jag på "Den Termogena Dieten" som är skapad av min coach Martin Berkhan.

Jag anser mig själv vara en människa utan skygglappor som tar in och utvärderar all information jag kommer över. Det spelar ingen roll om det är politik eller om det handlar om nutrition. Jag gör alltid en snabb bedömning och tar min ståndpunkt.
I mitt liv som kroppsbyggare har den naturliga strävan varit att få en muskelös, symetrisk och framförallt rippad kropp.
Att få bort den där delen fett jag alltid bär runt på, har alltid krävt en kostplan. Eftersom jag inte vetat bättre har jag alltid haft ett upplägg 40/40/20, för att längre in i dieten dra ner på kolhydraterna och höja proteinet. För att alla ska förstå vad jag pratar om, så menar jag självklart den härliga dieten ala 80-talsbyggare med kyckling och ris.

Min utgångspunkt har alltid varit att kalori in och kalori ut. När jag då en dag fick se Martins artikel om DTD, så viftade jag bort den direkt. Hur kunde karln tro att jag skulle orka med all träning, på ynka 100g kolhydrater per dag. Är det ett skämt eller, alla vet ju att det krävs bränsle för att öka. Var det inte någon som nämnde under glada 80-talet, ”fettet brinner i kolhydratens låga”.
Men i samband med att Atkins dieten blev väldigt populär, såg jag många personer i min närhet som uteslutande levde på protein och fett. Dock rätt ohälsosamt.
Men frågan kvarstod, hur fan orkar de träna och leva?
Grunden bygger på min eviga ståndpunkt med att ett energiunderskott ger viktförlust. Visst fan är det så Martins diet är uppbyggd på. Det och att jag hade alla atkins tokar i bakhuvudet, fick mig att intressera mig för DTD och testa att utforma ett nytt typ av kostupplägg.
Till min förvåning så rullade första veckan på utan problem och jag fick verkligen äta mig mätt. Det brukar jag dock även kunna göra med min vanliga diet.

Jag hade här förväntat mig att jag skulle bli seg, men träningen på gymmet och thaiboxningen gick istället förvånansvärt bra. Då syftar jag inte på att jag höjde vikter, utan mer den allmänna känslan av att köra bra träningspass med ork.

De två följande veckor blev dock lite tyngre, nu började jag känna av att jag inte riktigt hade samma energi. Tyckte den här perioden var en av de tyngsta och jag funderade starkt på att gå tillbaka till den traditionella kosthållningen med kyckling/ris.

Envis som jag är hade jag bestämt mig för att fullfölja 3 veckor för att kunna utvärdera om dieten var ett enda hopkok av massa flummiga internet referenser.
Men från och med vecka 3 och fram till vecka 7 (halva dieten) så gick allt av bara farten. Träningen flöt på bra igen, jag klarade av mina två 90min thaiboxningspass.
Värt att nämna är att jag la till ytterligare 25g fruktos innan thaiboxningen och 25g extra kolhydrater efter. I kalorier räknat, alltså 200kcal extra den dagen.
För er som aldrig sysslat med thaiboxningen, så består det av 90min sjuk intervall träning.

Jag hade fortfarande inte gjort några styrkeförluster i överkroppen. Benen hade börjat bli trött av thaiboxningen och kardion. Så knäböjen blev väldigt lidande och de passen kändes tunga. Det löste jag helt enkelt med att byta övning till frontböjar istället, där jag inte hade någon referens alls om hur mycket jag borde ta.
I en övning du är ovan i, ökar du även relativt lätt. Så frontböj var enda övningen som jag blev starkare i. Resten låg som vanligt, men med en nackdel, jag orkade absolut inte lika många repetitioner.
Fram till vecka 5 såg det i princip lika dant ut. Hör började jag bli lite mer osocial, personer på min arbetsplats kommenterade det. Men jag var för det mesta samma gamla vanliga Andreaz, men jag kände av tröttheten i benen till och från.

Nu slutade jag även med thaiboxningen och körde bara på gym och morgonkardio. Ett mycket mer passande upplägg, då du lätt glömmer att hålla guarden när du är trött i huvudet och det slutar med en käftsmäll.
Kardion fram till min tävling bestod nu av motionscykel 30min med efterföljande 15min trapphus intervaller. Förutom det, så körde jag 60-70min special ala Martin Berkhan intervall pass på motioncykeln två dagar i veckan.

Min form var riktigt bra de sista 5 veckorna och jag gissar på att medelsvensson skulle vara mer än nöjd. Jag hade dock en viktgräns att komma ner till och jag ville vara i min krispigaste form ever.

Så träning och kosten fortgick i samråd med Martin och han klurade ut en så skonsam tömning som möjligt. Jag kommer absolut inte gå in på detaljer runt den, då det är hans hemlighet än så länge. Men jag har aldrig mått så bra ”fysiskt” som jag gjorde denna tävling. Det häftigaste var att jag var väldigt motsträvig då det här upplägget var helt tvärtom mot vad jag någonsin lärt mig om tömning. Men med ett tomthuvud är det inte alltid lätt att tänka rätt och jag la min tävlingsform i Martins händer.

Som de flesta vet så lyckades jag både komma in i min klass och även fått till en riktigt bra form.
Så på frågan om jag själv kommer att använda mig av den termogen dieten, är det självklara svaret ja. Förstår att det här kanske inte passar alla, men för random gymmare är nog det här den största upptäckten sen gainern blev smaksatt med något som liknade O’boy.

Bifogar en bild av min fettförlust under dieten.

Klicka för att få bilden större.
Start Ca81kg
13 v. kvar 78,2kg
11 v. kvar 77,4kg
10 v. kvar 76,9kg
09 v. kvar 75,7kg
08 v. kvar 76,0kg <- stämmer
07 v. kvar 74,8kg
05 v. kvar 73,5kg
04 v. kvar 72,3kg
03 v. kvar 71,3kg
02 v. kvar 70,4kg
01 v. kvar 71,8kg <- mer vätska
00 v. kvar 68,8kg

4 kommentarer:

 1. Ersatte du energiförlusten från cyklingen och trappintervallen med protein och fett, eller gick du sjukt lågt på underskottet?

  Hur stort blev underskottet ungefär varje dag?

  Jag testade själv DTD i somras och hamnade på 1000 kcal underskott utan någon nämnvärd kardio (körde bara på Martins P=KVx4, F=KVx0.5). Sjukt effektivt när man startar en diet anser jag.

  SvaraRadera
 2. nice blogg du har andreaz säger bara tummen upp för bästa träningsbloggen i Sverige :D

  jag hade en fråga, har haft en skadda i cirka 5 veckor nu, vet inte rikigt va kroppsdelen kallas,

  men de ´ligger ungeför vid skulderbladen(Vänstra), fick skadan efter 2 dagar vila, helt plötslig när jag går upp från sängen så får jag ont, kan fortfarande inte klura ut vad orsaken kan ha varit, men oavsett vad det är , så har det inte blivit bättre, har låttit bli och träna, förutom raka marklyft/ben övningar, då känner jag inget av skaddan.

  har hört från många, att det kan beror på att jag har tränat fel, men nu vet ja att de inte just de.

  har testat tiger balsam, voltaren ingen av dem funkar :( vet du vem jag kan vända mig till?

  SvaraRadera
 3. När genomförde du denna diet?

  grymt imponerande förresten!

  SvaraRadera
 4. mikael, "För ungefär 2år sedan körde jag på "Den Termogena Dieten" " Han börjar texten med det :)

  SvaraRadera