FAQ - De vanligaste frågorna kan ni läsa här


Viktigt! Häng med på de senaste uppdateringarna och få annat skoj i din facebook. Gå med i No Sugar Added redan nu facebookgruppen redan nu .Viktigt!

Translate the blog

tisdag 5 oktober 2010

Att förbereda sig inför en plåtning

Foto: Marcus Syvertsen för Body's magreportage. Här tycker jag att jag har den perfekta vikten och formen för att fotas. Vikten är runt 74kg.


Nu tänkte jag på ett pedagogiskt sätt berätta hur jag gör under denna vecka, för att toppa formen på lördag då jag ska bli fotograferad.

Eftersom ni ska veta hur utgången är så beskriver jag kortfattat hur det ser ut.
I fredags var morgonvikten 74kg, fortfarande lite vätskig från resa och flygplan. Efter att spenderat helgen i Västerås och ätit varierande kost. Vi reste hem från Västerås på söndagen och middagen fick bestå av proteinfluff. Skulle egentligen varit något annat, men jag hade ätit en ordentlig frukost och en pizza till lunch, så jag var inte hungrig. Vi var även hemma rätt sent.
Måndagens vikt visade sig vara 77,2kg, vilket är ca 4-5kilo ifrån den vikten jag vill ha när jag står modell.

Jag antar att de flesta som dietat har märkt att vikten kan pendla väldigt mycket om man äter något annat än sin vanliga mat. Ni ska då inte få panik, då viktuppgången till störst del inte består av fett. Själva viktuppgången består egentligen av två saker. Först och främst har du mer tarminnehåll nu då du ätit mer.
Den andra saken som du oftast kan se med ögat är att du har dragit på dig mer vatten på kroppen. Oftast brukar konturerna suddas ut lite lätt och det ser ut som om det ligger en hinna över musklerna.
Vätskan drar du på dig för att glykogenet rinner över, muskeln blir överfylld med bränsle. Som du vet så består muskeln av en stor andel vatten och glykogenet har den effekten att den binder vätska till sig. Varje gram glykogen som lagras in binder 2,7g vätska.

En kropp har ca 1500kcal muskelglykogen i sig, vilket är 375g. Så ser vi till att muskelglykogenet är så fullt som möjligt 375g x 2,7g vätska så har vi en ”extra” vikt på ca 1kg. Om vi nu bara tänker på att vi ätit så mycket så att glykogenet fyllts från tex potatis så är det ca 2300g potatis som hamnar i magen. Då har vi helt plötsligt 3,3kg extra vikt på kroppen och då har vi inte ens räknat med allt annat som ätits. Nu kanske det är lite extremt med mitt exempel på 2,3kg potatis, men det är bara ett exempel som beskriver att du äter mer än 370g för att få i sig 370g kolhydrater.

Den andra anledningen varför du drar på dig ännu mer vätska är beroende på att saltbalansen oftast blir rubbad, då skräp oftast innehåller mer salt än din vanliga mat som du lagat hemma. Natriumjonerna drar till sig mer vätska och koncentrationen av natrium blir högre utanför cellen, vilket gör att du får en så kallad vätskeretention.

Det här är lite kortfattat om vad som händer i kroppen, men hur som helst så väger du flera kilo mer och ser mycket slätare ut mot vad du gjorde för någon dag sedan.
Så igår (måndag) ändrade jag mitt dietupplägg till ett DTD (den termogena dieten) som bygger på ett högt proteinintag, minimalt med kolhydrater (bara runt träning) och väldigt moderata mängder fett. För er som vill läsa mer om själva dieten kan ni läsa min coach artikel om hur han utformat den på Bodys forum.

Vikten måndag morgon visade på 77,2kg. Jag äter som vanligt efter mitt fasteupplägg vilket är lunch, mellanmål och slutligen middag med efterätt. Dagens intag såg ut enligt nedan.

Lunch ala DTD

Lunch – Kycklingfile, ägg och broccoli
Mellanmål – kycklingfile, ägg och broccoli
Innan/efter träning – Amino Rush
Middag – Torsk, broccoli och ris i thaisås och efterätt blev proteinfluff på hallon och CPIII jordgubb.


Lite enformigt kan man tycka, men med tanke på hur lite tid jag haft för att förbereda maten passar det här perfekt.
Idag tisdag visade vågen -2kg (75,2kg) och jag ser redan en liten skillnad i spegeln. Mitt öga kanske är extra bra tränat efter alla dieter på mig och på andra jag hjälpt, men tror att många skulle se att det tajtat till sig.
Jag kommer inte röra saltbalansen över huvudtaget under veckan, utan den enda skillnaden är att jag kommer att tömma kroppen på glykogen för att sedan fredag kväll börja fylla lite. Vätske intaget ligger runt 4-5L om dagen, vilket är ganska normalt för mig.

Den största skillnaden som kommer att komma är när jag på fredag kollar formen i spegeln och kommer då höja kolhydratsintaget till middagen i form av kolhydrater med mycket kalium som potatis och banan.
Efter middagen slutar jag att dricka för att så mycket som möjligt av vätskan ska sugas in i musklerna med hjälp av det högre kalium intaget. Brukar även ta mig ett glas rövin innan jag lägger mig, då det hjälper att forsla ut vätska plus att det innehåller ämnen som vidgar venerna.

Plåtningen kommer att vara på lördag förmiddag. Så när jag stiger upp kommer jag beroende på hur det ser ut att ta några riskakor med jordnötssmör. Nu kan jag ladda på med lite extra salt (från riskakorna och jordnötssmöret) då jag inte dricker mer. Saltet gör att du får ”tryck” i kroppen, vilket du säkert själv känt någon gång när du ätit saltrikt. Blod trycket höjs och du blir mer vaskulär. Jag kommer även fylla en termos med varmtvatten och vitargo.

20min innan plåtningen äger rum kommer jag pumpa upp i gymmet. Då kommer jag endast göra högreppare och sikta på att få så stor blodgenomströming som det går genom musklerna. Innan jag kommer börja pumpa kommer jag ta en stor cafe latte från 7 eleven med socker i. Värmen, sockret och koffeinet gör att venerna vidgar sig och du blir varm och kommer snabbt få upp ett tryck i kroppen. Under hela ”uppvärmingen” förtär jag vitargon med det varma vattnet för att fylla på med kolhydrater och värme. Ser även till att jag värmer upp i tjocktröja så att värmen stannar i kroppen.
När det nu sedan är dags för att plåtas kommer jag se ut att vara några nummer större och förhoppningsvis är jag även vaskulär. Jag kommer att visa några av
bilderna så fort jag fått dem av fotografen, så att ni får se hur det blev.

Även om jag bara kastade ihop det här på lunchen och har säkert glömt något, så hoppas jag att ni fick en någorlunda bild på hur jag kommer förbereda mig inför den här plåtningen.

15 kommentarer:

 1. tycker din blogg är toppen! Har mest kollat in andra tjejers bloggar förut, fitnessbloggar mm. Men din blogg är ju grymt inspirerande även för mig som tjej! Intressant klickade jag så klart på!

  SvaraRadera
 2. Oj, vad roligt att höra! Ja, men jag är ju lite tjejig, så det förklarar ju en del :D

  SvaraRadera
 3. Intressant inlägg!

  Det skulle dock vara roligt med lite mera konkreta siffror på ditt matupplägg.
  Du inleder artikeln väldigt teoretiskt med gramangivelser men slutar helt upp med det när du presenterar ditt egna upplägg. Hur mycket ris (antal gram kolhydrater är väl mer intressant) är det du placerar i målet efter träningen, tex?

  SvaraRadera
 4. Richard: Tack! För att veta exakt min fördelning så behöver du bara klicka på länken till Bodys forum, där det står exakt. Men jag klipper ut den delen här, så slipper du :)

  Proteinintag: Kroppsvikt* 4

  Kolhydratintag: 0, eller så nära noll som möjligt

  Fettintag: Kroppsvikt* 0.5

  SvaraRadera
 5. Ganska precis som jag gjorde innan jag fotograferades senast. Men det kanske inte är så konstigt med tanke på att det var du som hjälpte mig med tömning och laddning.

  Det funkade väldigt fint i alla fall! Nästa gång ska jag dock, som du påpekar, börja ladda lite redan dagen innan då det blev lite för sent att bara ladda morgonen innan fototillfället. Trycket infann sig mitt i natten kvällen efteråt istället, haha.

  Kul att du delar med dig till andra i alla fall, Andreaz. Intressant att se vad man kan åstadkomma med formen bara på några dagar om man vet vad man sysslar med.

  SvaraRadera
 6. Nible: Roligt att du läser! Tycker att dina bilder blev riktigt bra hur som.

  SvaraRadera
 7. Andreaz awesome post, do you have count any carbs from green beans or cauliflower ???

  Do you count the fats that are in protein's towards your daily intake??

  SvaraRadera
 8. Grymt Andreas kul att läsa, Ska prova detta upplägg nästa gång jag har plåtning på G!!! Så du förbereder dig Ca en Vecka innan eller ibland mer ?

  SvaraRadera
 9. Hej Andreaz,

  räknade för första gången ut näringsinnehåll för mina måltider (äter 2-3 ggr per dag, försöker ha låg måltidsfrekvens) och idag blev det två måltider och det totala näringsinnehållet är:

  1175kcal, 172g protein, 48g kolhydrater, 38,4g fett. Har tränat gymträning på morgonen, även tagit aminosyror före och efter, samt omega 3 och grönt te. Vikt 80kg, längd 183cm. Hur tycker du en sådan måltid lämpar sig om målet är att minska fett% och bibehålla muskler o styrka?

  SvaraRadera
 10. Johan: http://www.leangains.com/2010/09/high-protein-recipes-and-jack3d-review.html

  SvaraRadera
 11. bra inlägg Andy! Går på diet nu och humöret är nere i botten, då är det alltid skönt att logga in på bloggen och få lite inspiration! keep it up!

  SvaraRadera
 12. Hej Andy! Är en "helt vanlig motionär" som hittade till din sida för ngr veckor sen. Grymt impad av din kunskap, mycket intressant för ngn som är intresserad av kost/hälsa men inte kan så himla mycket om det!

  SvaraRadera
 13. Tack för en givande läsning!
  Här har du ett kort från SM också!
  http://www.talangjakten2010.se/tforum/viewtopic.php?f=8&p=820&sid=8b657cc1bc98d6dd2a5c9f6d5f6dbcab#p820

  mvh/Linus

  SvaraRadera
 14. Hej, jag tänkte bara påpeka att alla reaktionsalternativ är positiva - "kul", "intressant", inspirerande" - vad kryssar man i om man tycker att inlägget är ingetdera? Schysst fysik för övrigt.

  SvaraRadera