FAQ - De vanligaste frågorna kan ni läsa här


Viktigt! Häng med på de senaste uppdateringarna och få annat skoj i din facebook. Gå med i No Sugar Added redan nu facebookgruppen redan nu .Viktigt!

Translate the blog

måndag 26 juli 2010

Majonnäs / Bearnaisemajonnäs



Jag har fått några frågor om hur jag gör min majonnäs. Så tänkte lite kort beskriva tillvägagångssättet och även bjuda er på en lyxigare variant.

Majonnäs
2dl jordnötsolja alt. Rapsolja (ej olivolja då det kommer att smaka barr)
2 äggulor (jag tar L ägg)

Näringsvärde 100g
Kcal 862
Protein 3g
Kolhydrater 0g
Fett 97g

Först och främst är det av största vikt att äggulan och oljan håller samma temperatur. Börja med att kläcka äggen och låt oljan och äggulan stå framme i 2 timmar innan du börjar. Är de inte samma temperatur kommer det skära sig.

Börja med att vispa upp äggulorna riktigt hårt, så att det blir en tjockmassa som är segflytande. Efter det fortsätter du att vispa och droppar ner oljan. Vispa vispa. Allt eftersom äggulan blir mer och mer lik majonnäs kan du sakta hälla i lite. Se till att det inte skär sig bara. Så ta det riktigt lugnt i början med olja. Efter första dl kan du börja hälla på lite fortare. Men som sagt, droppa ner oljan i början. Sen är det bara att vispa på och tillslut smaka av med lite salt.
Det kommer att bli en tjock massa som liknar smör. Jag lägger det sedan i en liten burk och brukar ta med tesked och väga upp. När jag har rätt mängd majonnäs, så spär jag ut den med lite vatten.
För att få det till aioli tillsätter du lite nypressad vitlök bara. Vill du dock ta din majonnäs till nya dimensioner, så gör du bearnaisemajonnäs.



Bearnaisemajonnäs
Färsk eller torkad dragon
schalottenlök
Vitvinsvinäger
Chili

Tag fram en kastrull. Hacka shalottenlöken finfördelad och lägg ner i kastrullen. Den färska dragonen hackar du, eller så häller du på den torkade. Exakta mängder vet jag inte, men jag tar 2 lökar och fyller på ordentligt med dragon (1 kruka typ). Sen fyller du på med lite vitvinsvinäger så att det precis hamnar på samma nivå som löken och dragonen. På med lite chilipulver. Koka upp det och låt vinägern kokas bort, så att det blir en sörja kvar i kastrullen.
Tag av från spisen och lägg i ett glas/bytta. Låt svalna i kylen. Även här får du se till att majonnäsen och bearnaiseröran håller samma temperatur.
Sen är det bara ta så många gram majonnäs du vill ha och blanda med så mycket smak (bearöran) du vill ha. Näringsvärdet tar jag som ren kolhydratkälla dvs 1g av röran är 4kcal.

Bearnaise fakta
En riktig bearnaisesås görs på smör och äggula, vilket gör att den måste ätas varm. Om ni testat att smälta smör och sedan ställa det i kylen, så förstår ni vad som händer om den blir kall. När du tex beställer en oxfilépizza med bea, så är den bean behandlad med transfetter och andra härliga kemikalier för att den ska kunna vara kall.
Så med fusk bearnaisen kommer du ifrån tillsatserna och du kan äta den kall. Själv ska jag ta den till 350g ryggbiff ikväll.

Tillägg
Då jag vet att frågan kommer att komma. Går bearöran att ha i kesellan? Ja, det går, men du lägg till lite mer chilie alt. pressa ner vitlök i den. Så blir såsen helt ok. Dock föredrar jag den med majonnäs.

7 kommentarer:

  1. Hej Andreaz, är otroligt imponerad av hur duktig du verkar vara i köket och får det att funka i gymmet! Tänkte fråga om du har några tips på enkla och proteinrika maträtter? Gärna som går att äta kalla. Flyttar nämligen till norge och kommer köra mycket bil så det skulle vara underbart MVH Jim

    SvaraRadera
  2. Tjena Jim!

    Kolla in min avdelning här på bloggen för recept, där hittar du några rätter du kan köra kallt, som tex pannkakor och burgare.

    Här finns det -> http://www.andreazengstrom.se/search/label/recept

    SvaraRadera
  3. Tackar för receptet, bra om man inte har något hemma.

    Skulle du kunna berätta hur de gratinerar/kryddar kycklingfiléerna och hur länge du har dem i ugnen? Blir lite tråkigt att bara krydda likadant hela tiden.

    Mvh

    SvaraRadera
  4. Jim: Kassler och kvarg. Kasslern innehåller ungefär 17g protein 1g fett, men beror också på vad det är för kassler. Till kvargen kan du ha bär som kanske går att handplocka i närheten där du bor?

    Mvh

    SvaraRadera
  5. Är det verkligen transfetter i? Min uppfattning är att fettet brukar komma från olja (ex. rapsolja) och smörsmaken från smöraromer. Det gäller ex. både Lallerstedts och Lohmanders bearnaise som är en storsäljare i livsmedelsaffärer.

    SvaraRadera
  6. Ja, du kan ha rätt. Men är den gjord på olja, är det ingen beasås. För den är gjord på smör :)

    SvaraRadera
  7. nej, ägg och oljan behöver inte ha samma temperatur. däremot är det rätt olja som gäller när man ska göra majonäss. testat att använda solrosolja nångång? dont do it.

    tack för bea receptet!

    mvh/Don

    SvaraRadera