FAQ - De vanligaste frågorna kan ni läsa här


Viktigt! Häng med på de senaste uppdateringarna och få annat skoj i din facebook. Gå med i No Sugar Added redan nu facebookgruppen redan nu .Viktigt!

Translate the blog

tisdag 4 maj 2010

Bodybuilder = LivsnjutareEfter att mina tankar har snurrat fram och tillbaka och jag igår insåg att jag hamnat i ett fack, så hajade jag till.
Från att vara en helt normal Svensson till att utföra min hobby innebär vissa förändringar, som jag tidigare inte tänkt på. Jag får nu allt som allt både på jobbet, privatlivet och i gymmet, benämningen ”bodybuilder”.
Jag har tidigare inte tänkt på det, men på senare tid så har det gått upp ett ljus. Det är inte så jätte många hobbys som du hamnar i ett fack. Rättare sagt så är jag nu bodybuilder framför att jag är Andreaz.
Det här låter kanske jätte flummigt i många öron och även i mina. Men när man som jag har allt för många restimmar att sitta och tänka på, så börjar tankarna spela en spratt.

Helt plötsligt började jag fundera på om jag skulle börja kalla alla mina kollegor, vänner och random personer efter deras hobby istället för vem de är.
Det jag försöker komma till är att någon som gillar att samla på frimärken, kallas inte för frimärkssamlaren. Eller den som tycker att det är skoj med guldfiskar, blir inte kallad akvariemannen, utan i första hand är det Tommy som gillar att mata sina fiskar.

Den ena tanken ledde till den andra och efter att jag kategoriserat in personer i min omgivning till deras hobby, så tar jag nästa steg. Tänk om allt jag sa till de här personerna handlade om deras hobby, för det är så i mångt om mycket det är för mig.
- Du som kan det här med kost bla bla bla.
Eller
- Jag har börjat gymma. Det här är verkligen en super övning jag rekommenderar bla bla.

Antar att ni hänger med vad jag menar. Syftar egentligen inte på att det på något sätt skulle vara negativt, utan bara att man ibland glömmer bort personen bakom hobbyn.
Om vi hoppar tillbaka in i huvudet på mig igen och fortsätter tankarna med mina kollegor. Direkt när jag ser ”frimärkssamlaren” så frågar jag hur mycket portot är på ett brev som väger 40g eller hur många slick man behöver göra för att få tillräckligt med saliv för en rulle frimärken.

Fast å andra sidan tror jag att min hobby har med utseendet att göra, då det blir så ytterst tydligt vad jag håller på med. Även om jag inte direkt är stor, så finns det där i alla fall. Det är i alla fall intressanta tankar på hur ens hobby kan bli mig och inte hur jag blir min hobby.

Så min koppling till att bli kallad byggare eller bodybuilder är mera en acceptans av min hobby. För mig är hobby (i mitt fall bodybuilding) en typ av livsnjutning dvs det jag ägnar mig åt på min fritid, det jag längtar efter att få tid att utför, det jag älskar. Det är vad ordet bodybuilding står för i mitt huvud. Tack att ni orkade läsa.

15 kommentarer:

 1. Tobi-Wan Kenobi4 maj 2010 15:43

  Det här inlägget bevisar ju kanske att du INTE är en bodybuilder™ utan mer än så. En person som tänker.

  SvaraRadera
 2. Jag har funderat mycket i samma banor. Vart går egentligen gränsen, när är man en bodybuilder, boxare eller bara glad motionär?

  SvaraRadera
 3. FÖR MÅNGA SÅ ÄR DET EN FET DISS ATT KALLA NÅGON FÖR BB.OM DU GÅR UTANFÖR "BB-BOXEN" SÅ ÄR DET INTE MÅNGA SOM NORMALISERAR DITT SÄTT ATT LEVA ÄTA TÄNKA TRÄNA, OCH MAN BÖR NOG SE ÖVER SIN BEKANTSKAPSKRETS ANNARS ÄR RISKEN STOR ATT MAN BLIR KRAFTIGT INSNÖAD, SE PÅ FÖRRA INLÄGGET, DU ÄR INGEN BB FÖR ATT DU TÄNKER,DVS BB TÄNKER INTE ELLER ?

  SvaraRadera
 4. Elfsberg: Ja, det är en intressant tanke.

  CAPS LOCK: Vet tyvärr inte vad du vill ha sagt. Men kul att du följer bloggen :)

  SvaraRadera
 5. Jag kan relatera till dina tankar, har bara inte reflekterat över det.
  Jag har alltid precis som du älskat att få dra i mig min pwo och dra iväg till gymmet. Och när du säger det blir jag också "utsatt" för samma sak.
  -Vad har du i matlådan idag? Kyckling och keso?
  -Ska du träna biceps idag?
  -Hur ska man göra om man vill..
  -Vad ska jag äta?
  -Hur många dar ska man träna?

  Har många "bekanta" som bara pratar med mig om detta. Nu när du säger det vet jag varför jag bara hänger med de personer som jag kategoriserar som vänner. För vi kan prata om andra saker(vi pratar inte alls så mycket om min hobby). Och det kan nog vara en av de saker som gör att jag tycker det är så skönt att hänga med dem. För man får liksom en "rast" från det.
  Visst älskar jag det jag gör, jag följer massor av bloggar och forum, svenska som engelska. Men det kan också vara skönt att bli recognized for the person and not just for the hobbies!

  Väl valda ord Andreaz. Du är en vis man. :)

  SvaraRadera
 6. Träning och välmående är helt enkelt en viktigare punkt i människans vardagliga liv än att mata fiskar:) Det kan förstårs vara jobbigt, just det du säger. Men ta det som en stor komplimang när någon frågar, det är ett bevis på att någon ser upp till och avundas dig. "Den här killen har koll, titta på honom".

  SvaraRadera
 7. Visst kan det vara kul med dessa komplimanger i början av sin "karriär", men tillslut blir det bara jobbigt.

  SvaraRadera
 8. Håller med Peter, till en viss del. Grejen är att man ibland kan känna sig underskattad när någon frågar på ett sarkastiskt eller skämtsamt sätt "Hur går det med dina biceps?". Det är dock en helt annan sak när folk "frågar den som vet" på ett mer vilje-vetande sätt. Om man skulle fråga golf-kollegan "hur går det med dina hole-in-ones ute på banan?" med sarkasm i rösten skulle personen i fråga förmodligen ta lite illa upp.

  SvaraRadera
 9. Nikke Gävle5 maj 2010 09:00

  Väldigt intressant. Tänk om jag skulle kalla mina kollegor för wow spelare? (world of warcraft) Blir man placerad i ett fack när dom kallar en bb? Blir man på något sätt dömd? Beror det på avundsjuka eller tycker dom bara att man e knäpp? Vad är det för fel på att ta hand om sig själv och göra det man tycker är roligt? Borde ha större "status" än att spela wow på kvällarna... Dessutom skiter jag i vad andra gör. Sålänge dom göra vad dom vill och är lycklig med det. har inte tänkt på det så mycket tidigare. Tack för en bra blogg Andreaz.

  SvaraRadera
 10. Att man blir placerad i ett fack är egentligen inte så konstigt, och kanske även nödvändigt i vardagen. Människor vill ha ordning i vardagslivets kaos, och kategoriserar allting de ser. "Norrlänningen, bodybuildern, greken etc. Allt för att underlätta för oss när vi ska göra kopplingar för att komma på vem det är i olika sammanhang. Dock kan det tyckas vara onödigt i många sammanhang, och det kan jag hålla med om.

  Det är jobboigt att placeras i ett sådant fack. Dock tror jag att mycket beror på att bodybuilding är en ganska ovanlig sport. Och det beror på i vilken miljö och omgivning man befinner sig i. Hade man befunnit sig bara bland byggare hade knappast någon sagt bodybuilder till en. Befinner man sig i en miljö med massa kontorister så är kanske bodybuilder inte så konstigt, eftersom de definierar minoriteter vad majoriteten inte är.

  SvaraRadera
 11. Nikke gävle5 maj 2010 14:38

  pierre, du har helt rätt. Men det knepiga är att om en kontorist skulle börja hänga med ett gäng "bb:S" så tror jag inte man skulle kalla denna person för "chestmaster" för att personen i fråga tycker om att spela bridge på sin fritid =) Jag tror definitivt inte, att man skulle betona det med negativ bemärkelse. Kan det vara för att man kopplar ihop bb med annat? Att man har fördomar? Jag håller med i att man enkelt definerar olika personer för att underlätta i olika sammanhang. vi dömer människor utan att ens vara medvetna om det ibland. På 2 sekunder så har vi bestämt oss. Men den stora frågan är, varför är folk så dömmande? Jag kan inte dömma ut någon bridge spelare för jag har aldrig lirat. Jag tränar varje dag för att jag älskar det. Vad har folk med det att göra? Jag tycker inte illa om folk som inte tränar..

  SvaraRadera
 12. jag stannar utanför diskussen och garvar istället lite, " Tommy som gillar att mata sina fiskar.. "

  Undrar vem jag då är? Little L som gillar att inte göra nått men ändå allting..

  Sen blir jag lite melankolisk. Det är inte så kul att inte vara i något fack alls. Bankman är ju inte direkt nån hobby.

  Och för mig är du ändå alltid snubben med knäpp humor och snygga skrattgropar, sen Bodybilder..

  SvaraRadera
 13. Man vet vad man kan prata om iallafall. Folk som känner dig bättre kanske lättare kan prata om andra saker än om just träning? Sen är styrketräning något som de flesta håller på med, mer eller mindre. Frimärkssamling är kanske inte lika vanligt ;)

  SvaraRadera
 14. Nikke: Jag tror inte att någon byggare skulle benämna och definiera en person utifrån hans hobbys och fritidsintressen. Jag tror byggare generellt sett är ganska ödmjuka. Och sen oavsett vad byggaren säger, så kommer alltid kontoristen tillhöra majoriteten, dels av intressen och dels av utseendet. Man brukar kategorisera saker och ting (även människor) som är avvikande och udda, eller annorlunda. Bodybuilders är annorlunda, utseendemässigt. Men även hela livsstilen. Att någon spelar bridge är därför inte lika märkvärdigt.

  Att placera någon i ett, bör tilläggas, inte alltid är något medvetet val. Hjärnan reagerar ibland utan att vi reflekterar över det, detta förmodligen för att inte överbelasta hjärnan med banala ting. Sedan kanske det kan ha en kulturell och historisk aspekt till saken också. Har man alltid sagt så, hört andra säga/agera utifrån ett visst sätt, så hänger man inte sällan på i gruppen. Det jag menar är att personen inte behöver mena något illa med det. Jag har hört utlänningar som tilltalar varandra utifrån vart man kommer ifrån. "Serb, turk, alban, arab osv." Det är underförstått i gruppen, och de verkar inte ha något emot det. Snarare kanske de ser som ett smidigt sätt att veta vem personen är. Säkerligen kan det vara på samma vis som kontoristen och andra människor, när de ser en bodybuilder.

  SvaraRadera
 15. Väl talat!
  Lycka till med AF!

  SvaraRadera