FAQ - De vanligaste frågorna kan ni läsa här


Viktigt! Häng med på de senaste uppdateringarna och få annat skoj i din facebook. Gå med i No Sugar Added redan nu facebookgruppen redan nu .Viktigt!

Translate the blog

lördag 1 maj 2010

Även en sup(a)erhjälte kan roa sig på Valborg


Skönt, hon stod kvar. Det ultimata testet att se om din flickvän är en häxa eller ond ande. Veronica klarade testet galant. Önskar jag hade kunnat det här testet tidigare i livet..

Då var Valborg förbi. En högtid som de flesta i det svenska folket inte direkt vet vad de firar. Men firar, det gör de med råge.
Som den nu nyss fyllda gubbe, så ska jag korta berätta vad valborg handlar om. När kristendomen kom in i Sverige så gjorde man om den gamla traditionen valborg, som egentligen handlade om att skydda sig mot häxor och hålla onda andar borta. Eftersom det nu är 2010, kanske det är dags att uppdatera traditionen och istället fokusera på att hålla överförfriskade 14åringar borta från ölen och kniven. Känns som det ligger bättre i tiden.
Hur som helst så ändrade högtiden karaktär när Sverige blev kristet och vi tände istället en majbrasa istället för ett bål. Nu brände vi det gamla och gav plats för det nya. Det var dags att fira in våren.

Alla var där.. Spindelmannen var där..

Förutom att majbrasan drar till sig fulla fjortisar, fjuniga brölande studenter, så brukar det även finnas en och annan superhjälte på plats.
Nu kanske jag låter som Bétner i en fullsatt teater på söder, men så är inte riktigt fallet. Jag tycker att valborg, som resten av de svenska traditionerna är något speciellt för barnen. De om några fascineras av eld och all uppståndelse runt omkring.
Veronica som egentligen är äldre än mig, gick och drog mig i handen och tjatade om sockervadd. Hon tjänar ju sin egen veckopeng, så pengarna var inte den stora frågan. Utan det största jobbiga hindret var kön som ringlade sig flera mil längst den lilla gräsmattan.
Jag försökte på alla sätt att använda min myndigaste röst och försöka få henne att köpa en vurre med läsk istället. Dock utan framgång de första 10min. Efter det insåg jag att även den kön var lika lång.
Det slutade med att vi gick omkring och mös i värmen av brasan för att Veronica slutligen fick köpa en pastasallad på närmsta pizzeria.

Men tillbaka till lite branschskvaller!Susan Rydmyr gjorde en bejublande insatts i gårdagens "Talang". Så för er som missat det kan ni läsa och se mera här.

5 kommentarer:

 1. Fan vad grym!

  SvaraRadera
 2. tack snälla för dom orden Andreaz!
  Ha en skön helg!
  Mvh//S*

  SvaraRadera
 3. Äsch vafan, nu låter du som en trist svensk, man får inte roa sig, låt folk fira valborg om de vill, det finns många som tycker det är kul att träffa vänner och bekanta, grilla lite gott, ta ett par bärs och umgås för att sedan stå och glo på en brinnande eld för att sedan gå hem och dra några grogg och ha trevligt sedan var det måndag och jobb liksom.

  Att 14åringar super och "knivar" är inte direkt valborg och dess traditions fel, barn har föräldrar..

  Så varför inte låta folk fira med råge om de nu vill det trots att de inte vet varför de firar, var är problemet?

  SvaraRadera
 4. Hej Andreaz!
  Jag har en liten fundering, när man väger maten är före eller eftervikt som räknas? Alltså före tillagning eller efter?

  SvaraRadera
 5. Susan: Tycker du gjorde det grymt!

  Anon. Jag är absolut inte emot att man ska få roa sig. Då förstod du inlägget fel. Det är även skrivet med glimten i ögat :)

  Emil: Det beror på hur näringsinnehållet är angivet. Köper du färdigstekta köttbullar så står det vad den färdiga produkten är. Köper du färsk rå kycklingfile, så är näringsvärdena för rå produkt och du väger den alltså rå.

  SvaraRadera